Özel Adatıp Hastanesinde Aynı Gün İmplant Tedavisi Dönemi

SAKARYA- Özel Adatıp Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Hakan Akın bir günde implant tedavisi hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Akın, “Bir günde implant tedavisinde kullanılan yöntem sadece hasta psikolojisi açısından değil, cerrahi sonrası iyileşme dönemi açısından da büyük faydalar getirmektedir” dedi.

DİŞ ÇEKİMİ, İMPLANT VE PROTEZ AYNI GÜNDE

Aynı günde implant tedavisinin hangi durumlarda uygulanabileceğini anlatan Özel Adatıp hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Hakan Akın, “Diş hekimliğine dair uygulamalar genel olarak tedirgin edici bulunmaktadır. Lakin, gelişen teknik ve görüntüleme uygulamaları ile bu işlemler Adatıp Hastanesinde gerçekleştiriliyor. Günümüz diş hekimliğinde en önemli tedavi yöntemlerinden biri olan implant uygulamalarında, dişin çekilmesi, implantın yapılması ve sabit geçici protezlerin takılması tek seansta yapılabilmektedir. Dişin çekildikten sonra implantın yapılmayıp 3 ay beklenmesi doğru bir uygulama yöntemi değildir. Çünkü, kemik erimeye devam edecektir ve bu erime miktarı, ilk 3 ayda maksimum düzeydedir. İşte tam da bu nedenle eğer dişin çekilmesi gerekiyorsa, implant çekimden hemen sonra yapılmalıdır. Tabi ki bu durumun istisna olduğu vakalar da vardır. Ancak doğru yöntem hemen implantı yapılmasıdır” dedi.

BEKLETMEK DOĞRU DEĞİL

Prof. Dr. Akın, sözlerine şöyle devam etti: “Bir diğer husus ise, ister çekilen dişin yerine implant yapılmış olsun, ister boşluk olan eskiden çekilmiş olan dişin yerine implant yapılmış olsun, geçici protez aynı gün ya da ertesi gün uygulanmalıdır. Geçici protez olmadan hastayı 3 ile 6 gün arasında bekletmek doğru bir tedavi yaklaşımı değildir. Hastanın sosyal yaşantısından geri kalması, beslenme güçlüğü yaşaması ve psikolojik olarak olumsuz etkilenmesi ile karşı karşıya kalınmaktadır. Halbuki, erken yükleme yani geçici protez yapılması ile tüm bu olumsuzluklar ortadan kalkar. Hasta sosyal yaşantısına devam edebilir ve dişsiz geldiği klinikten diş tedavisi olmuş bir şekilde ayrılması psikolojisini de oldukça olumlu etkiler. Diğer taraftan, geçici protez hastaya yumuşak beslenme imkanı sağlar. Böylelikle beslenme güçlüğü de telafi edilmiş olur. Burada hastalarımızın aklına implantlarım zarar görür mü sorusu gelebilir. Ancak, geçici protez yapmanın özel bazı teknik durumları vardır. Kuvveti minimalize edecek şekilde bir protez tasarımı gerçekleştirilir. Böylelikle implanta zarar verecek kuvvetler olmaz ve gönül rahatlığı ile kullanılabilir.”

TEDAVİ SÜRECİ DİJİTAL YÖNETİLİYOR

Yöntemin uygulama biçimine değinen Prof. Dr. Akın, işlemin bir günde yapılıyor olmasında sürecin dijital olarak yönetilebilmesine dayandığını ifade ederek, “Hastanın kendine has durumuna dair veriler tomografiler ve dijital ölçüler aracılığı ile bilgisayara aktarılmaktadır. Böylelikle 3 boyutlu olarak bireyin ağız içi yumuşak ve sert dokuları bilgisayar ortamında değerlendirilebilmektedir. Bu dijital ortamda implantların doğru yer ve açılarda olması sağlanmaktadır” dedi.

Son Haberler
- REKLAM -- REKLAM -
Diğer Haberler